Animale de companie

#ovine #oi #animalute

10 lucruri interesante depre oi

Stiai ca oile au fost domesticite in anul jurul anului 10.000 i.Hr.? Oaia domestica (Ovis aries), cea mai comuna specie, se pare ca descinde din specia de muflon salbatic din sudul central si sud-vestul Asiei. Oile pot reprezenta o sursa importanta de hrana, ingrijirea lor fiind destul de simpla. Iata cateva lucruri pe care nu le stiai despre aceste animale:

1 Cele mai mari tari producatoare de oi sunt China, Australia, India, Iran, Sudan, Noua Zeelanda, Marea Britanie.


2 Aproape jumatate din populatia de oi este crescuta pentru lana. Animalutele sunt adaptate la conditii semiaride si sunt caracterizate de dimensiuni medii, cu o capacitate de a produce mari cantitati de fibre de lana.


3 O oaie de 50 kg greutate corporala are o productie medie de circa 4 kg de lana.


4 15% din populatia globala de oi este crescuta pentru carne.


5 La noi in tara sunt crescute de regula oi ce apartin raselor Tigaie si Turcana.


6 Oile din rasa Tigaie nu au coarne, iar berbecii au coarne cu lungimea de 60-70 cm, rasucite in una sau doua spirale sau cu coarne rudimentare, denumite melci.


7 Oile din rasa Turcana nu au coarne sau au coarne foarte mici, iar berbecii au coarne mari purtate lateral, rasucite in una sau doua spirale.


8 Oaia cu coada grasa, denumita asa pentru ca depoziteaza mari cantitati de grasime in coada si in regiunea crupei, se gaseste in principal in regiunile extrem de aride ale Africii, in Orientul Mijlociu si Asia si reprezinta 25% din populatia totala de oi.


9 Aceste oi crescute in principal pentru capacitatea superioara de a produce lapte. Lana lor, este aspra, grosolana, fiind folosita in principal la confectionarea de covoare.


10 Exista si rase de oi carora le lipseste lana si sunt acoperite de par, crescute in special pentru carne. Intre speciile acestui tip se numara oaia cu burta neagra Barbados, oaia persana cu capul negru si oaia Peliquey.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din animale-de-companie

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Experti Casa

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa creezi un decor deosebit folosind un paravan decorativ?

Experti Casa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea