Cresterea copilului

#importanta nutritie copii #nutritie copii #nutritie

Cat de importanta este nutritia pentru copii. Mihaela Bilic, despre ce obiceiuri alimentare trebuie sa fie respectate in familie

Mihaela Bilic a vorbit in mediul digital despre un subiect extrem de important, mai exact alimentatia copiilor. Medicul a punctat ca este nevoie de o relatie echilibrata cu hrana pentru o dezvoltare cat mai armonioasa. De asemenea, ea a explicat ca intreaga familie trebuie sa aiba un stil de viata sanatos pentru binele micutilor.

 

“Nutritia la copii…chiar face diferenta

Niciodata alimentatia nu a fost mai importanta decat in copilarie, mancarea are un rol fundamental in crestere. Si pe langa nevoile nutritionale, tot in copilarie se dezvolta o relatie echilibrata cu mancarea. Care sunt regulile care trebuie respectate?

Copii au nevoie de nutrienti de calitate, repartizati in 3 mese principale si 1-2 gustari. Stomacul unui copil este mic si se umple rapid, el va prefera instinctiv produsele concentrate in calorii (branzeturi, mezeluri, dulciuri) si va evita legumele. Este normal, crestem din grasime si zahar nu din apa si fibre.

Pana la varsta de 5 ani tubul digestiv este sensibil si incomplet dezvoltat, evitati cerealele integrale si fibrele in exces. Dati copiilor paine alba si legume prelucrate termic, ca sa limitati aportul de fibre insolubile si riscul de intolerante digestive.

Dieta recomandata copiilor va contine 55% grasime, iar pestele gras se consuma de min. 2 ori/sapt. Copiii trebuie sa bea lapte integral, grasimea din lapte, unt si branzeturi asigura aportul de acizi grasi si vitamine liposolubile necesare functionarii sistemului nervos. Produsele lactate au efect de prevenire a obezitatii si contribuie la cresterea in inaltime, laptele fiind principala sursa de calciu si vit. D pentru un copil.

Sucul de fructe consumat in exces predispune la obezitate infantila si ataca smaltul dintilor. Consumul de suc, chiar si natural, nu trebuie sa depaseasca jumatate de pahar/zi. Bautura ideala pentru copii este apa, iar fructele trebuie mancate ca atare, mestecate.

Zaharul si mierea sunt produse fara valoare nutritiva, predispun la ingrasare si dezvolta preferinta pentru gustul dulce. Apelati la fructe, placinte, inghetata si deserturi pe baza de lapte, sunt cele mai sanatoase deserturi.

La copii cresterea in greutate se face cu o medie de 2-3 kg/an, iar in inaltime castiga 6-8 cm/an. Pentru a sustine aceast ritm, alimentatia  trebuie sa fie variata, cu produse hranitoare, care sa acopere nevoile organismului: oua, carne si peste, fainoase, leguminoase si produse lactate. Se acorda atentie si diversificarii gustului, copiii trebuie sa se obisnuiasca cu o paleta larga de arome si consistente alimentare.

Pana la 5 ani portia corecta pentru un copil este jumatate din portia unui adult. Dupa aceasta varsta portia va creste la 2/3 din portia adultilor. Copiii nu pot si nu trebuie fortati sa manance, ei vor fi incurajati sa asculte semnalele transmise de propriul corp. Mancarea nu trebuie transformata in recompensa, pedeapsa sau mijloc de alungare a plictiselii, tristetii si supararii.

Copiii NU au capacitatea de a alege o dieta echilibrata si nu pot fi lasati sa ia singuri decizii alimentare. Parintii sunt responsabili de furnizarea unei game largi de produse sanatoase, din care cel mic alege ce vrea sa manance.

Copiii sunt oglinda parintilor si vor imita obiceiurile alimentare pe care le vad in casa. Va doriti copii bine crescuti? Atunci intreaga familie trebuie sa aiba un stil de viata sanatos. Evitati produsele ambalate si ultra procesate, respectati ritmul meselor, eliminati rontaielile, consumati mancare gatita si stati la masa impreuna- educatia alimentara se face in copilarie!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.

Sursa foto: pexels

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare