Cresterea copilului

# relatie mancare #sfaturi parinti #mancare copii #copii #mancare

Cum le construim copiilor o relatie pozitiva cu mancarea. Mihaela Bilic le sare parintilor in ajutor

Tinand cont ca a inceput un an nou scolar, multi parinti isi fac griji atunci cand vine vorba despre alimentatia micutilor. Mihaela Bilic a venit cu anumite reguli, care o sa ii ajute pe acestia sa construiasca, alaturi de copii, o relatie pozitiva cu mancarea.

 

Mihaela Bilic, despre relatia copiilor cu mancarea

Nutritionistul a explicat ca micutii trebuie sa guste din preparate inainte de a refuza sa manance. Parintii ar trebui sa faca diferenta intre gustari si rontaiala, dar si sa ii implice pe copii in prepararea meselor.

“Educatia alimentara la copii

Odata cu inceperea scolii incep si grijile parintilor legate de alimentatia celor mici. Ce inseamna mancare sanatoasa pentru un copil, ce sa-i pun in pachetul pentru scoala, cate gustari trebuie sa aiba in meniu, care e portia corecta, ce ne facem cu pofta de dulce si cu produsele ambalate… iata doar cateva dintre intrebarile care necesita raspuns!

Contrar parerii generale copiii nu au capacitatea sa aleaga singuri o alimentatie variata si echilibrata. Este rolul parintilor sa stabileasca un program, sa invete copilul sa se spele, sa mearga la scoala, sa-si faca lectiile si sa manance corect. Voi faceti regulile, cel mic le respecta!

Regula numarul unu: nu exista un meniu special pentru copii, ei trebuie sa manance ce mananca restul familiei. Meniul nu se stabileste in functie de preferintele copilului, e important ca cel mic sa se adapteze la meniul celorlalti, sa-si dezvolte gustul si sa-si diversifice alimentatia

Repetitia e mama invataturii! Chiar daca copilul refuza ce ati preparat, el trebuie macar sa guste inainte de a hotari daca ii place sau nu. Tineti cont ca un copil refuza automat orice preparat nou si este nevoie sa guste de 5 ori dintr-un aliment ca sa se obisnuiasca cu el. Perseverati si insistati, eforturile or sa va fie recompensate!

Faceti diferenta dintre gustare si rontaiala. Copiii au nevoie de gustare cand au facut un efort fizic mare si le e foame. Rontaiala e un obicei care alunga plictiseala sau calmeaza emotiile negative. Atentie la produsele ambalate, au volum mic si calorii multe. Mai bine un sendvis decat un pachet de chipsuri

Implicati copiii la gatit si la pregatirea mesei. Ca sa-i familiarizati cu alimentele, luati-i cu voi la cumparaturi si dati-le sarcini in bucatarie: taiat si curatat de legume, mestecat in cratita. Copiii nu vor refuza niciodata mancarea pe care au gatit-o si nici farfuriile pe care le-au decorat cu mana lor!

Pastrati-va calmul si rabdarea. Chiar daca exista reguli in familie, nu va transformati in dictatori ramaneti flexibili si intelegatori. Poate exista in meniu preparate cu multa grasime sau zahar, prajeli si fast-food. Daca sunt ocazionale nu e nicio problema, echilibrul alimentar nu se realizeaza la o singura masa, ci intr-o saptamana.

Respectati emotiile celor mici. Ca si noi, adultii, copiii au dreptul sa nu fie in cea mai buna dispozitie. Daca refuza sa manance nu va alarmati, vor manca la masa urmatoare. Daca mananca emotional, ca sa se linisteasca, treceti cu vederea, cu siguranta si voi ati facut asta!

Mancam la masa, nu in canapea. Copiii trebuie sa invete de mici ca mancarea nu poate fi savurata si apreciata corect decat atunci cand stam la masa si toata atentia este in farfurie, nu intr-un ecran. Faceti-va timp sa mancati impreuna, fara graba, nervi si stres. Stati de vorba, dati note alimentelor, mancati cu simturile. Curiozitatea si imaginatia copiilor nu au limite, depinde de voi sa le creati o relatie pozitiva cu mancarea.”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului