Mamele sunt mereu judecate! Este in regula sa-ti doresti o cariera, sa alaptezi pana tarziu sau sa faci copii dupa 40 de ani. Povesti care sa te inspire

Indiferent de alegerile pe care le fac, mamele sunt criticate dur de cei din jur si de societate. Daca te chinui ore in sir cu travaliul, de ce nu faci cezariana, daca ai facut cezariana, de ce nu ai nascut natural? Apoi urmeaza alaptarea, daca iti hranesti copilul cu lapte praf, esti o mama rea, daca il alaptezi pana tarziu, la doi-trei ani, la fel, esti rea.

 

Iar judecata continua si atinge orice aspect al parentingului, de la cosleeping, la cat de des sunt imbaiati copiii, la alimentele pe care le consuma dupa inceperea diversificarii, la ora de culcare... Totul pare o greseala uriasa.

Povestea "mamelor rele" nu este noua, dar social media a inrautatit-o. Cand o persoana posteaza in online o activitate pe care o face impreuna cu cei mici, cum ar fi sa-si plimbe copilul de trei ani in carucior, portile criticii sunt larg deschise. Judecarea parintilor, in special a mamelor, s-a transformat intr-un "sport national" online, iar in Romania este mai rau decat oriunde.

Imagineaza-ti ce se intampla daca, pe langa toate acestea, mamele iau decizii pentru ele. Fie ca aleg sa fie femei de cariera, fie ca vor sa aiba multi copii si sa stea acasa sa-i ingrijeasca sau pleaca intr-o vacanta fara copiii.

Toate aceste femei, nu sunt mame rele. Ele sunt, de fapt, mame care refuza sa cedeze in fata judecatilor strainilor, sau sa se alinieze la ceea ce societatea considera a fi “corect” si “normal”. Toate aceste mame sunt adevarate eroine si astazi vom spune povestea lor pentru a te inspira sa mergi mai departe pe drumul ales de tine si nu pe drumul dictat de societate.

Mamele pot avea cariere

Este in regula sa fii si mama si sa ai si cariera. Te poti ocupa de ambele daca asta doresti, iar daca ai parte si de ajutor, cu atat mai bine. Desi la noi concediul de maternitate este de doi ani, tine cont ca in alte tari concediul dureaza trei luni sau maximum sase. Dupa aceasta perioada mamele sunt nevoite sa se intoarca la munca. Asta nu inseamna ca acei copii sunt neglijati sau ca nu sunt iubiti.

Daca o mama alege sa-si reinceapa activitatea dupa cateva luni de la nastere, fie ca lucreaza de acasa sau de la birou, acest lucru este perfect in regula, mai ales daca are cu cine sa-si lase bebelusul.

Nu este nimic in neregula sa-ti alaptezi copilul la 3 ani

Alaptarea a fost, este si va ramane un subiect controversat. In ciuda recomandarilor OMS de a continua alaptarea pana la varsta de minim doi ani, multe femei aleg sa-si intarce copiii prea devreme. Iar cand unele mame continua alaptarea si dupa varsta de doi ani sunt aspr criticate.

Este si cazul prezentatoarei TV Jamie Grumet. Dupa ce aceasta a aparut pe coperta revistei Time, imaginea prezentand-o pe aceasta in timp ce-si alapta fiul de trei ani, cutia Pandorei s-a dezlantuit. Imaginea a devenit virala, iar multi sunt cei care au judecat-o, unii numind-o chiar “pedofila” pentru ca isi alapta copilul. Acum, 11 ani mai tarziu, Grumet spune ca fiul ei este mandru de aceasta imagine.

Este in regula sa iti doresti o familie mare si sa stai acasa

In trecut era ceva normal ca femeile sa stea acasa si sa se ocupe de copii. Acum, acest lucru este judecat intens. Cu toate acestea, daca iti permiti finanaciar, este in regula sa ai o familie mare si sa vrei sa stai acasa sa ai grija de copii. Multi oameni presupun, in mod eronat, ca in momentul in care o femeie are 4-5 copii nu se poate ocupa de toti si nu ii poate iubi pe toti.

Maternitatea poate astepta pana la 50 de ani

Barbara Higgins a nascut cel de-al treilea copil la varsta de 57 de ani. Ea spune ca a avea copii la varsta de 50 de ani este mult mai putin stresant decat daca ii faci in tinerete, deoarece "ai incetat sa te mai gandesti prea mult si nu-ti mai pasa de ce cred ceilalti".

Este in regula sa ai activitati care sa te indeparteze de casa

Sara Bradley si-a lasat bebelusul, pe atunci in varsta de 9 luni, pentru a concura in sezonul 20 al emisiunii "Top Chef". Deoarece inca isi alapta copilul, ea a pompat non-stop si a trimis laptele matern din Marea Britanie inapoi acasa, in Kentucky, SUA, pentru ca sotul ei sa hraneasca bebelusul. Unii oameni au sugerat ca ar fi trebuit sa ramana acasa in timp ce altii au admirat-o pentru curajul ei.

Ei bine, este perfect normal si chiar sanatos sa ai pasiuni de care sa te ocupi chiar daca ai nascut, si chiar daca acestea te tin departe de familie pentru o perioada. Cu atat mai mult cu cat aceste pasiuni te ajuta in cariera si in cresterea veniturilor familiei in anii care urmeaza.

Este in regula sa pleci in vacanta doar cu sotul

Cand esti mama, fie ca ai un copil, doi, trei sau mai multi, este perfect in regula sa ai o saptamana libera pe an pe care sa o petereci doar impreuna cu sotul. In acest fel se intareste relatia de cuplu, va reconectati si va puteti odihni cu adevarat. Toti parintii merita acest beneficiu. Asta nu te face o mama rea si nu inseamna ca nu iti iubesti copiii. In plus, acestia pot sta cu bunicii sau matusile, ceea ce va fi distractiv pentru ei.

Mamele sunt mereu judecate pentru deciziile pe care le iau! Fa ceea ce consideri benefic pentru tine si copilul tau si nu mai pleca urechea la ce spun cei din jur.

FOTO: freepik.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului