Cum sa...

#sapun de maini #spalare vase #vase

Poti folosi sapunul de maini pentru a spala vasele?

In prezent, in magazine, exista un produs pentru orice ti-ai putea imagina, inclusiv sapunuri, detergenti si alte produse de curatenie. Iar lista acestora este foarte lunga.

Cu toate acestea, putem fi cu totii de acord ca, dintre toate locurile din casa in care folositi sapun, baia este pe locul intai. In bucatarie in schimb, se foloseste intens detergentul de spalat vase. Dar ce se intampla daca ramai fara detergent de vase? Chiar ai nevoie de detergent de vase sau poti folosi si sapunul de maini, lichid, pentru a spala vasele? 

Sapunul de maini vs. detergentul de vase

Pentru un necunoscator, atat sapunul de maini, cat si detergentul de vase sunt doar o forma de sapun sub o alta denumire, nu?

Cu toate acestea, expertii explica faptul ca nu sunt chiar la fel. Sapunul de maini este conceput pentru a fi mult mai bland decat detergentul de vase, datorita continutului mai mare de glicerina. De asemenea, este mai solubil si spumeaza mai bine in apa calda. In ceea ce priveste eliminarea germenilor, expertii sustin ca atat sapunul de maini, cat si detergentul de vase au, in general, cam aceleasi performante, deoarece ambele folosesc mecanisme similare pentru a curata si dezinfecta.

Desi este clar ca sapunul de maini este cel mai bland dintre cele doua, acesta poate fi folosit si pe vase? Unii experti recomanda folosirea detergentului de vase in acest caz. Acestia explica faptul ca detergentul de vase este fabricat special pentru a curata vasele, avand o eficienta mult mai mare in indepartarea petelor de grasime, si a uleiurilor decat sapunul de maini, care este mult mai bland. 

Alti expertii mai explica faptul ca cea mai bune alegere pentru vase este tot detergentul clasic. Acestia afirma ca s-ar putea sa nu fie cea mai sigura alegere sa folosesti sapunul de maini pentru spalatul vaselor, explicand ca majoritatea sapunurilor de maini contin substante chimice care nu sunt sigure pentru ingestie. Aceste toxine pot ramane in vesela ta si pot avea efecte adverse asupra sanatatii. Sulfatii, cum ar fi laurilsulfatul de sodiu si laurilsulfatul de sodiu, se gasesc in mod obisnuit in sapunurile de maini. Acestia fac sapunul spumos, dar pot provoca iritatii ale pielii sau ochilor, toxicitate pentru reproducere si chiar toxicitate pentru organe daca sunt ingerate. Cantitati mici de uree se gasesc, de asemenea, in majoritatea sapunurilor de maini, adaugate pentru proprietatile lor hidratante.

Substante chimice precum imidazolidinil ureea si hidroximetilglicinat de sodiu contin uree si pot provoca probleme cardiace, dureri articulare si slabirea sistemului imunitar daca sunt ingerate. Alte substante nocive pe care probabil le vei gasi in sapunul de maini sunt parabenii, conservantii si colorantii.

Tinand cont de toate acestea, cel mai bine este sa ramani la detergentul de vase, nu doar pentru ca indeparteaza petele mai usor, dar si pentru a nu-ti pune sanatatea in pericol.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cum-sa

Pentru specialisti

Top

Cauta-ti perechea