Dieta si nutritie

#postul craciunului #alimente #post

Ce trebuie sa mananci in timpul postului Craciunului pentru a nu te ingrasa. Sfatul expertilor

 

Postul Craciunului este o perioada de rugaciune si smerenie, in care credinciosii renunta la alimentele pe baza de animale. Insa, in aceasta prioada, pentru a-si tine foame in frau mai usor, multe persoane fac greseli uriase care duc nu doar la acumularea kilogramelor in plus, dar si la aparitia problemelor de sanatate.

Ce sa mananci in postul Craciunului pentru a nu te ingrasa

”Postul religios face parte din cultura fiecarei populatii in parte. Romanii au postul de miercuri si vineri, dar toate popoarele au o forma de post.

Daca noi avem o stare buna de sanatate, ceea ce nu este cazul pentru majoritatea romanilor, si alegem sa tinem post, nu se va intampla nimic in defavoarea noastra in cazul in care stim sa trecem corect de la alimentatia de dulce, la alimentatia de post, iar mai apoi sa facem trecerea de la alimentatia de post, la alimentatia de dulce.

Sunt multe persoane obeze sau cu patologii metabolice care aleg sa tina postul religios neintelegand ca isi pun sanatatea in pericol.

Proteina de origine animala vs. proteina de origine vegetala sunt diferite. Proteina de origine animala este o proteina completa, iar cea de origine vegetala este una incompleta.

In egala masura, pregatirea pentru post presupune sa am mancarea potrivita. Ce facem noi romanii?

Vrem sa tinem post, suntem foarte ocupati, nu acordam atentie preventiei si, in momentul in care luam aceasta decizie, in jurul nostru avem covrigul, cartoful prajit, piure, orez, zacusca, lucruri bogate in carbohidrati si amidon sau lucruri bogate in grasime pe care le vom consuma in cantitate mare pentru nu sunt sub nicio forma satioase.

Proteina de origine animala este satioasa. Proteina de origine vegetala nu este satioasa. Trebuie sa consumam volume mari si foarte des. Cea mai mare parte a persoanelor care tin post iau in greutate in perioada postului.

Trebuie sa tinem cont de trei criterii in momentul in care dorim sa tinem postul religios: trecerea de la dulce, la post, trecerea de la de post la dulce, iar atunci cand ne hotaram sa tinem post trebuie sa ne pregatim alimentele potrivite, sa le preparam in casa si sa avem alegerile potrivite care sa contina proteina si nu preponderant carbohidrati si grasime care ne vor face sa luam in greutate”, a explicat dr. Florin Ioan Balanica, pentru DC Medical.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare