Nasterea

#bebelus #nastere #baie #imbaiere

De ce nu trebuie sa-i faci baie bebelusului, la nastere

Scaldatul bebelusului la nastere are ca scop eliminarea din organism a lichidelor nedorite, cum ar fi meconiul si sangele. De asemenea, urmareste sa hidrateze stratul cornos al pielii. Cu toate acestea, se recomanda sa astepti cateva zile inainte de a face baie copilului pentru prima data. In acest articol, iti spunem de ce.

 

Motive pentru a nu scalda un copil la nastere

Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recomanda sa nu se imbaieze nou-nascutii in primele 24 de ore, ci sa se astepte pana cand semnele vitale sunt stabile.

Consolidarea legaturii dintre mama si copil

Daca nu este posibil sa se astepte 24 de ore pentru prima baie a nou-nascutului din motive culturale, aceasta trebuie amanata cel putin sase ore. Acest lucru ii permite copilului sa se adapteze la viata din afara uterului si ii permite mamei sa creeze o legatura cu copilul.

Contactul piele pe piele este unul dintre cei mai importanti factori dupa nastere. Unele dintre beneficiile pentru mama sunt urmatoarele:

  • Indepartarea timpurie a placentei.
  • Scaderea sangerarii.
  • Reducerea stresului maternal.
  • Imbunatatirea practicii de alaptare.

Mentinerea vernix caseosa

Prin intarzierea imbaierii, vernix caseosa, stratul protector al fatului care actioneaza ca o bariera chimica si mecanica in uter, este pastrat intact. Aceasta pelicula are cea mai mare grosime intre 36 si 38 de saptamani de gestatie. Actioneaza ca o protectie impotriva infectiilor, contribuind totodata la curatarea si hidratarea pielii. De asemenea, este compus dintr-o proportie mare de apa, lipide si proteine.

Cresterea sanselor de alaptare exclusiva la san

Nou-nascutii care sunt scaldati aproape de nastere au mai putine sanse sa aiba parte de o alaptare corecta si reusita. Acest lucru este legat de faptul ca bebelusii se ghideaza dupa simtul mirosului. Adica, au nevoie de mirosul lor si al mamei lor pentru a incepe instinctiv sa alapteze.

Un studiu publicat de Breastfeeding Medicine a ajuns la concluzia ca nou-nascutii care au amanat prima baie au avut cu 39% mai multe sanse sa alapteze cu succes si exclusiv. De asemenea, nu sunt recomandate sapunurile, coloniile sau parfumurile, deoarece acestea suprima sau confunda simtul olfactiv al bebelusului, care este cel mai dezvoltat simt pe care il are.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele